Combaterea sărăciei prin măsuri inovative
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Tradiții și turism

Comuna Cosula are un insemnat numar de obiective turistice si anume: Manastirea "SF. NICOLAE" - construita in anul 1535, Biserica "SF. NICOLAE" - 1535 cu transformari 1858, casa egumeneasca - sec.XVII, arhondaric - 1848, trapeza - sec.XVII, cuhnii - sec.XVII, turn cloponita - sec.XVIII, zid de incinta - sec.XVII, pivnite care sunt renumite prin faptul ca, Alexandru Ioan Cuza inainte de a face "secularizarea averilor manastiresti", a fost inchis in beciurile Manastirii si alte puncte de valoare turistica "Masa haiducilor" din padurea codrilor de stejar din dealul Gavrilesti si padurea de foioase care se afla pe teritoriul administrativ al comunei Cosula.
Inainte de aplicarea reformei lui Cuza "secularizarea averilor manastiresti", manastirea avea un numar de 1500 de calugari greci, romani si alte nationalitati, fiind a treia ca marime din Europa.
Peste paraul Miletin este construit un pod de piatra de domnitorul Stefan cel Mare in anul 1503.
La o vizita a istoricului Nicolae Iorga la Manastirea Cosula in perioada cand era Prim Ministru a descoperit ca la Cosula au fost facute printre primele traduceri din limba greaca in limba slavona.
Scoala Generala Cosula poate fi considerata punct turistic intrucat are o asezare foarte frumoasa pe un deal si se invecineaza cu Manastirea Cosula si are o livada cu pomi fructiferi cat si arbori ca: brazi, stejari, plopi, in curte gasindu-se si statuia lui Petru Rares.
In comuna mai exista de asemenea, Monumentul Eroilor inchinat eroilor din cele doua raboaie mondiale. In comunele invecinate sunt si acolo puncte de atractie turistica: la Flamanzi - Muzeul Rascoalei din 1907, in comuna Copalau, asezarea Jorovlea unde in urma sapaiturilor arheologice s-a gasit o cetate geto-dacica, care este inconjurata de paduri de o frumusete tulburatoare. De asemenea, in comuna Baluseni se gaseste Manastirea Zosin care este la nord de localitatea Cosula.
Zona Cosula este un complex turistic, ecumenic, istoric si cultural care face Iegatura intre drumul European 58 prin drumul judetean 208 H cu schitul Oneaga si Manastirea Vorona, iar prin drumul comunal cu Manatirea Zosin, pelerinii care vor veni in aceasta zona se vor putea deplasa de aici atat spre Manastirile din nordul Moldovei cat si spre cele ale Neamtului prin Vorona.

Facebook Comuna Coșula

 

Evenimente locale:

Locuri de atracţie şi de petrecere a timpului liber pentru locuitorii comunei Coşula sunt Căminul cultural din satul Şupitca, zona de agrement cu teren de fotbal, loc pentru picnic, grătar, discotecă şi alte acţiuni
La scena din satul Coşula sunt organizate spectacole şi activităţi pentru tineret şi nu numai, cu ocazia Festivalului Bujorului organizat în fiecare an pe data de 21 mai se acordă premii celor care au împlinit peste 50 de ani de la căsătorie, anumite persoane cu activităţi deosebite sunt desemnaţi cetăţeni de onoare ai comunei Coşula. Tot un loc de agrement şi picnic este organizat lângă telecentrul de la şcoala Pădureni.

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020 Axa prioritară 4: „Incluziunea socială și combaterea sărăciei”
Titlul proiectului: „Combaterea sărăciei prin măsuri inovative” ID proiect: POCU/138/4/1/114085 Beneficiar: Comuna Coșula, Județul Botoșani. Conţinutul acestor materiale aferente site-ului nu reprezintă obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vizitați www.fonduri-ue.ro