Combaterea sărăciei prin măsuri inovative
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Monografie

Comuna Cosula este situata in partea de sud-vest a teritoriului administrativ a Judetului Botosani, se regaseste din punct de vedere geomorfologic in marea unitate structurala cunoscuta sub denumirea de "PLATFORMA MOLDOVENEASCA" reprezentata prin dealurile Cozancea - Todireni in depresiunea Jijia - Bahlui cu legaturi rutiere prin DE 58 - Iasi - Botosani - Suceava care traverseaza teritoriul comunei de la sud la nord prin intravilanul satului Buda. Din partea de sud-est prin zonele de centru a satelor Padureni, Cosula si Buda strabate DJ 208 H care face legatura intre comunele Vorona, Cristesti, Cosula, intersecteazs DE 58 continuand prin comuna Copalau spre comuna Sulita.
Teritoriul comunei Cosula se invecineaza cu urmatoarele comune:
N - Comuna Baluseni
E - Comuna Copalau si Flamanzi
V - Comuna Cristesti
S - Comuna Frumusica


Comuna Cosula are in componenta patru sate: Cosula, Supitca, Padureni si Buda, cu o suprafata de 5455 hectari teren si o populatie de 3600 locuitori, predominata de cetatenii de etnie romana dar si de etnie roma. Pe terenurile fostei manastiri au lucrat si robi tigani (unii sunt ursari, vorbesc limba roma, iar altii sunt lingurari - nevorbitori de limba roma) care se ocupau cu mestesugul lingurilor, dar in prezent ocupandu-se cu agricultura si cu munca la padure.
Satul Cosula cuprinde un numar de 483 gospodarii si un numar de 1742 locuitori.
Satul Supitca cuprinde un numar de 348 gospodarii si un numar de 1040 locuitori.
Satul Buda cuprinde un numar de 94 gospodarii si un numar de 283 locuitori.
Satul Padureni cuprinde un numar de 196 gospodarii si un numar de 535 locuitori.
Este atestata documentar din anul 1535 an in care a fost zidita Manastirea Cosula in timpul domniei lui Petru Rares de catre vistierul Mateiasi Cosorvei de la numele careia a ramas si numele satului Cosula, pe frontispiciul acesteia fiind un inscris in limba greaca care tradus inseamna "Cu voia tatalui si cu ajutorul fiului si cu savarsita Sfantului Duh", a binevoit Mateias marele vistiernic de a zidit hramul "Sf. Nicolaee".
Daca Manastirea Voronet este renumita prin "Albastru de Voronet", Manastirea Cosula este renumita prin "Galben de Cosula".
In anul 1860 comuna era plasa unde avea in administratie 30 sate si un orasel.
Pe teritoriul administrativ al comunei Cosula s-au identificat puncte arheologice prin care se poate demonstra continuitatea locuirii inca din cele mai vechi timpuri si anume: Razima, Gradina Manastirii, Dealul Manastirii - Scoala noua, Vatra satului Cosula. In 1976 s-a facut o cartografie a punctelor arheologice de pe teritoriul comunei si s-au gasit unele obiecte din silex si fragmente ceramice apartiniind culturii Cucuteni.
Prin pozitia geografica aceasta zona dispune de o mare varietate de resurse naturale, care dau posibilitatea practicarii unei game de forme de turism, dispune de avantajul varietatii formelor de relief, situri in zone apropiate cu multe monumente istorice si de localnici pastratori de traditii stramosesti.

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020 Axa prioritară 4: „Incluziunea socială și combaterea sărăciei”
Titlul proiectului: „Combaterea sărăciei prin măsuri inovative” ID proiect: POCU/138/4/1/114085 Beneficiar: Comuna Coșula, Județul Botoșani. Conţinutul acestor materiale aferente site-ului nu reprezintă obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vizitați www.fonduri-ue.ro